ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρένια Λουιζίδου “Ο πιο καθοριστικός άνθρωπος στη ζωή μου είναι ο άνδρας μου”

Κατάγεστε από τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα βρεθήκατε για μια λάθος οντισιόν που, όμως, αποτέλεσε το ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης για την επιτυχία. Πώς αποφασίσατε από τις σπουδές στη Φιλοσοφική να γίνετε ηθοποιός;
Στη Φιλοσοφική βρέθηκα γιατί με ενδιέφερε το αντικείμενο γενικά, όχι όμως για επαγγελματική αποκατάσταση με προοπτική. Ήθελα να σπουδάσω Θεατρολογία, όμως, δεν υπήρχαν πανεπιστημιακές σχολές για το θέατρο τότε. Πήγα σε μια οντισιόν που ψάχνανε έναν νεαρό, όχι μια νεαρή (γέλια). Αυτό ήταν το λάθος. Όμως, αφού είχα πάει από Θεσσαλονίκη με είδανε, χαριστικά ας πούμε, μιας και είχα κάνει τόσο δρόμο. Εν τω μεταξύ, είχα αποφασίσει να φοιτήσω και στη Δραματική Σχολή στο Κρατικό Θέατρο. Είχα αποφασίσει να δοκιμάσω να γίνω ηθοποιός. Πήγα παράλληλα στη Δραματική με τη Φιλοσοφική, πιστεύοντας ότι θα καταφέρω να σπουδάσω Θεατρολογία με κάποιο μεταπτυχιακό. Στην πορεία ήρθε η δουλειά στην πράξη όχι στην θεωρία, και μετά που τελείωσα τη Δραματική, νόμιζα πως θα μείνω στη Θεσσαλονίκη στο Κρατικό ή κάτι τέτοιο. Όμως, στο Κρατικό δεν έγιναν οι προσλήψεις μας εγκαίρως και σκέφτηκα να κατέβω στην Αθήνα να περάσω από αυτήν την οντισιόν. Όμως η Ξένια η Καλογεροπούλου που έκανε την οντισιόν, με πρότεινε για μια παράσταση που χρειαζόντουσαν όντως κορίτσι (γελάει) και μετά η μια δουλειά έφερε την άλλη.

Έχετε κλείσει τριάντα χρόνια στον χώρο, και μετράτε δεκάδες τηλεοπτικές κινηματογραφικές και θεατρικές επιτυχίες. Πολλοί συνεργάτες σας θεωρούν ότι είστε γουρλού! Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις δουλειές σας; Είναι διαίσθηση; Είναι εμπειρία;
Το γουρλού είναι ένα αστειάκι που γίνεται. Μακάρι να είμαι. Ούτε κι εγώ ξέρω ακριβώς τα κριτήρια. Κάθε φορά που μου προτείνουν κάτι κοιτάω αν μου αρέσει εμένα το σύνολο του πράγματος. Όχι μόνο ο ρόλος, κυρίως ποιοι θα είναι οι συνεργάτες και να μην είναι μια επανάληψη του εαυτού μου. Έχω αρνηθεί πράγματα που τα έβρισκα ωραία αλλά θεώρησα πως είναι κάτι που έχω πολύ πρόσφατα ξανακάνει. Όχι μόνο για να μην με βλέπει το κοινό να επαναλαμβάνομαι αλλά και για εμένα την ίδια. Ανανεώνει το ενδιαφέρον μου ας πούμε. Κοιτάω τι θα έβλεπα εγώ σαν θεατής.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε καταφέρει επιμελώς να κρατήσετε την προσωπική ζωή σας έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν σας αρέσει η υπερέκθεση έτσι δεν είναι;
Θεωρώ ότι εκτιθέμεθα ήδη υπερβολικά κάνοντας αυτή τη δουλειά και δεν χρειάζεται παραπάνω. Μετά αρχίζει και γίνεται νοσηρό. Κρίνομαι για τη δουλειά μου, για τις επιλογές μου και μια και δύο φορές εννοώ και σε θέατρο και σε τηλεόραση. Είμαστε υπό διαρκή κρίση και σε δημόσια θέα. Δε χρειάζεται παραπάνω. Ωστόσο, δεν έκανα και καμιά προσπάθεια φοβερή για να κρατήσω χαμηλό προφίλ στην προσωπική μου ζωή. Αν δεν το προκαλέσεις δεν έρχεται από μόνο του. Πρέπει να το θέλεις και λίγο το να εκτεθείς.

Σύζυγος πάνω από 20 χρόνια, μητέρα ενός 19χρονου γιου και παράλληλα ηθοποιός, Πώς συνδυάζονται αρμονικά όλοι αυτοί οι ρόλοι;
Δεν τα καταφέρνω (γέλια). Κατά καιρούς κάποιος από όλους είναι πιο παραμελημένος. Η σύγχρονη γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει ένα χάος. Έχουμε κερδίσει πολλά πράγματα επαγγελματικά και σε επίπεδο καριέρας αλλά δεν έχουμε ξαλαφρώσει από όλ’ αυτά που θεωρούνται από παλιά γυναικείες υποχρεώσεις.
Κατά καιρούς, λοιπόν, όταν για παράδειγμα έχω πρεμιέρα και ζορίζομαι επαγγελματικά, το σπίτι και τα υπόλοιπα πάνε λίγο πίσω και αντίστροφα… Κατανόηση χρειάζεται, λίγο χιούμορ και πολλή αγάπη!

Πώς είναι η Ρένια Λουιζίδου ως μητέρα;
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ούτε αυστηρή ούτε μαλακιά. Ας πούμε ότι κάποια πράγματα είναι βασικά και έχουν να κάνουν με τις αρχές του ανθρώπου. Σ’ αυτά είμαι πολύ αυστηρή κι αμετακίνητη. Για τα υπόλοιπα, τα μικρά, τα καθημερινά, όπως το βάλε τη ζακέτα σου και το τι ώρα θα γυρίσεις σπίτι, είμαι χαλαρή δεν με πειράζουν. Δεν πιστεύω στην στρατιωτική πειθαρχία. Πιστεύω στην εσωτερική πειθαρχία που επιβάλλει ο καθένας με τη θέλησή του στον εαυτό του, για όσα πράγματα θεωρεί σημαντικά.

Σας βρίσκουμε στο θέατρο Ιλίσια και στην εξαιρετική παράσταση «The children». Ταυτόχρονα έχετε ξεκινήσει τα γυρίσματα του νέου κύκλου επεισοδίων του «Καφέ της Χαράς». Ετοιμάζετε και κάτι νέο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών… Αν μη τι άλλο όλα αυτά χρειάζονται πολλή ενέργεια…
Δεν έχω ξαναδοκιμάσει δύο πράγματα ταυτόχρονα στο θέατρο. Όμως ήταν πολύ δελεαστικά και τα δύο. Και το Children στα Ιλίσια και ο Τομ στη Φάρμα στη Στέγη και είπα να το τολμήσω. Τώρα που το ζω είναι πολύ δύσκολο (γέλια) και για τον λόγο αυτό στο Καφέ της Χαράς θα είμαι για περιορισμένα επεισόδια. Θα παίξω στα πέντε πρώτα επεισόδια και θα το δούμε γιατί χρονικά δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή για παραπάνω. Δεν έχω πετύχει ακόμη να είμαι σε δύο μέρη ταυτόχρονα (γέλια). Οπότε η τηλεοπτική μου παρουσία δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο ακούγεται. Θα είναι φτωχή εντός εισαγωγικών. Φέτος, θα με απορροφήσει περισσότερο το θέατρο.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε ξεχωρίσει κάποια δουλειά που για κάποιο λόγο σας σημάδεψε;
Είναι πολλά τα χρόνια και πολλές οι δουλειές. Πραγματικά δεν ξέρω τι να ξεχωρίσω γιατί κάθε πράγμα που συνέβη, στη φάση που συνέβη, ακόμα και αυτά που δεν δείχνουν πολύ μεγάλες επιτυχίες, μπορεί να έχουν υπάρξει ένα σκαλοπάτι για κάτι παραπέρα. Οπότε δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω. Πάντα έχω σε μια ξεχωριστή θέση μέσα μου την «Πολίτικη Κουζίνα» γιατί κινηματογράφο δεν κάνω πολύ συχνά. Μάλλον σπάνια κάνω θα έλεγα. Όμως, αυτή η ταινία κατάφερε με ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, να αγγίξει κάθε θεατή, την θεωρώ ορόσημο, έκανε ρεκόρ εισιτηρίων. Το σινεμά είναι κι ένας χώρος στον οποίο δεν έχω μεγάλη δραστηριότητα. Θα μπορούσα να την αναφέρω αλλά θα ήταν άδικο για τις υπόλοιπες δουλειές.


Άνθρωπος που σας έχει σημαδέψει;
Ο πιο καθοριστικός άνθρωπος στη ζωή μου για το πως κύλησαν τα πράγματα είναι ο άνδρας μου. Δεν ανήκει στον χώρο του θεάματος, κι αυτό το θεωρώ υγιές. Είναι ένας άνθρωπος που με επηρέασε από τον τρόπο που σκέφτομαι μέχρι τον τρόπο που δρω. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Είναι μία σχέση πολυδιάστατη μετά από τόσα χρόνια.
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν υπάρξει καθοριστικοί αμιγώς στη δουλειά μου όπως η Μίρκα η Παπακωνσταντίνου, η οποία ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησα κατεβαίνοντας στην Αθήνα. Μου έδειξε πολλά από τα κατατόπια της δουλειάς αλλά και άλλοι πολλοί. Αλλά αν πρέπει να πω κάτι πολύ μεγάλο για κάποιον συγκεκριμένα, αυτός είναι ο Θάνος ο σύζυγός μου.

Έχετε επισκεφθεί την Κρήτη για διακοπές πέρα από τις περιοδείες με τη δουλειά;
Κατεβαίνω κάθε καλοκαίρι εδώ και 10 χρόνια στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα πηγαίνω στα Καπετανιανά. Επισκέπτομαι την κουμπάρα μου, η οποία είναι και κολλητή μου φίλη. Έχει σπίτι στα Καπετανιανά και περνώ εκεί τα καλοκαίρια μου.

 

Συνέντευξη στη Μαρία Μαυρομάτη.