ΥΓΕΙΑ

Τα πόδια μας είναι το σημαντικότερο μέσο μεταφοράς

 

Γράφει η Σουζάννα Κερασίδου
Ποδολόγος – Ρεφλεξοθεραπεύτρια

Λεωφ. Κνωσού 57, Ηράκλειο Κρήτης
Τ. 2815 100940, Κ. 6972321699
info@podotherapist.gr
www.podotherapist.gr

 

Ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του, κάνει περπατώντας τον γύρο της γης περίπου δύο έως τέσσερις φορές! Δεν θα πρέπει να προκαλεί, λοιπόν, απορία το γεγονός ότι περίπου το 40% των ενηλίκων υποφέρουν από πόνους στα πόδια. Επίσης, υπάρχουν ασθένειες που απαιτούν εξειδικευμένη επαγγελματική φροντίδα των κάτω άκρων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Έτσι ο ποδολόγος φροντίζει για την υγεία και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων και ασθενειών των κάτω άκρων.

Τι είναι η ποδολογία;
Η ποδολογία είναι ένα παραϊατρικό επάγγελμα υγείας, που ασχολείται με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Προκύπτει από τους τομείς της εσωτερικής παθολογίας, της δερματολογίας και της ορθοπεδικής κι απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, που έχουν προβλήματα ή πόνους στα πόδια, σε οποιαδήποτε μορφή.

Ποιος επισκέπτεται έναν ποδολόγο;

  • Άτομα κάθε ηλικίας που έχουν προβλήματα ή πόνους οποιασδήποτε μορφής στα πόδια όπως σκληρύνσεις, κάλους, ραγάδες, υπερκερατώσεις, δύσμορφα νύχια ή νύχια που “καρφώνουν”, ονυχομυκητιάσεις, τραυματισμούς, άκανθα πτέρνας, κ.λπ.
  • Διαβητικοί, άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, έχουν ρευματικές παθήσεις ή κυκλοφορικές διαταραχές.
  • Άτομα που δεν είναι πλέον σε θέση να φροντίσουν από μόνοι τα πόδια τους ή που χρειάζονται ειδική μετεγχειρητική φροντίδα.
  • Όσοι επιθυμούν να έχουν περιποιημένα και χωρίς πόνους πόδια.

Ποιος είναι ο στόχος της ποδολογικής θεραπείας;
Στόχος των ποδοθεραπειών είναι η απαλλαγή των προβλημάτων στα κάτω άκρα, η διατήρηση, βελτίωση κι αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του δέρματος και των νυχιών, η προστασία από πιθανές επακόλουθες ζημιές κι η βελτίωση ποιότητας ζωής.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας ποδολόγος;
Με εξειδικευμένες τεχνικές και διαδικασίες θεραπειών που πραγματοποιούνται κάτω από ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής, με την παροχή συμβουλών και ενημέρωσης, καθώς και τη συνεργασία με άλλες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες που, πιθανόν, εμπλέκονται σε κάθε περιστατικό.

Ορθονυχία: Το Ω-έλασμα για τη διόρθωση των νυχιών κατά Ross Fraser.
Ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους είναι οι πόνοι στα νύχια, που μερικές φορές προκαλούν μέχρι και φλεγμονές, κυρίως στα μεγάλα, τα λεγόμενα “νύχια που καρφώνουν”.
Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι: π.χ. τμήματα του νυχιού να έχουν εισχωρήσει στο δέρμα (ονυχοκρύπτωση), το νύχι να έχει έντονη εγκάρσια κύρτωση (ελικοειδές) και να πιέζει στην ονυχαία πτυχή και κοίτη, υπερκερατώσεις και κάλοι μέσα στην ονυχαία πτυχή και κάτω από την ονυχαία πλάκα. Αυτά μπορούν να προκληθούν, κυρίως, από λάθος κοπή νυχιών (πολύ κοντά, κόψιμο των γωνιών), λάθος υποδήματα (στενά, μυτερά, ψιλά, μεγάλα, μη σταθερά και κακώς αεριζόμενα), παραμορφώσεις δακτύλων, διαταραχή ανάπτυξης ονύχων, τραυματισμούς, γενετικούς παράγοντες κ.ά.
Το Ω-έλασμα για διόρθωση νυχιών κατά Ross Fraser είναι η μη χειρουργική παρέμβαση για την απαλλαγή του πόνου και την σωστή επανέκφυση του νυχιού. Το εξατομικευμένο έλασμα τοποθετείται στο πάσχον νύχι. Εκτός από την άμεση ανακούφιση του πόνου βοηθά και στη σωστή επανέκφυση του νυχιού. Το έλασμα ρυθμίζεται κάθε 4-5 εβδομάδες κι η θεραπεία διαρκεί περίπου 9-12 μήνες.