ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού

Γράφει η Σταμούλη Ειρήνη
Ιατρός-Ακτινολόγος
Διαγνωστικό Ιατρείο Υπερήχων

Ζωγράφου 7, 3ος όροφος,
τηλ.: 2810 221309 -6974129865

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες.
Παρόλες τις επίπονες και συνεχείς μελέτες, δεν έγινε ακόμη εφικτή η προσέγγιση της αιτιολογίας του καρκίνου του μαστού. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται 4.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού.
Αν αναλογισθούμε ότι, όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας κάποια φίλη ή συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, ίσως συνειδητοποιήσουμε και τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Στην Ελλάδα από το σύνολο των γυναικών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού, μόνο ένα 5% το ανακαλύπτει έγκαιρα κι έτσι επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αντιμετωπίζοντάς την με επιτυχία. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Στις αρχές του 1990 το ποσοστό επιβίωσης ήταν 30%, ενώ σήμερα οι 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη, κάτι που οφείλεται όχι μόνο στις καλύτερες θεραπείες, αλλά, κυρίως, στην έγκαιρη διάγνωση.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του στήθους
Αν κι η ακριβής αιτία της ασθένειας παραμένει άγνωστη, μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται από τους ακόλουθους προδιαθεσικούς παράγοντες:

  • Ηλικία (70% αφορά γυναίκες άνω των 50 ετών).
  • Πρώιμη εμμηνορρυσία (πριν από τα 12 έτη).
  • Όψιμη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη).
  • Οικογενειακό ιστορικό πρώτης γενιάς.
  • Πρώτη κύηση μετά τα 30.
  • Προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία.

Η ύπαρξη καρκίνου στον ένα μαστό αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και στον άλλον.

Κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους περισσότερους μεγάλους οργανισμούς υγείας, το επίπεδο ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες (λόγω διαφορετικού μεταβολισμού).

Υπερβολικό σωματικό βάρος.

Η τακτική άσκηση (π.χ. έντονο περπάτημα) 3-4 ώρες την εβδομάδα ελαττώνει έως και 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διατροφικοί παράγοντες.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει σημαντική προστατευτική δράση. Προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, μπανάνες και λιγότερο κόκκινο κρέας. Περιορίστε γλυκά, κέικ και ό,τι περιέχει συντηρητικά και προτιμήστε γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά.
Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην ευκολότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο καρκίνος του μαστού στα πρώιμα στάδια είναι ιάσιμος με την κατάλληλη θεραπεία.
Η επιστημονική κοινότητα, αντιλαμβανόμενη εδώ και χρόνια, την πολύτιμη προσφορά της πρόληψης έχει ρίξει μεγάλο βάρος των προσπαθειών της στον προληπτικό έλεγχο.

H αυτοεξέταση, ο μαστογραφικός έλεγχος κι ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος σε ετήσια βάση, συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, ο καρκίνος θα πάψει να είναι επάρατη νόσος.
Θα αποτελεί απλώς μια παρένθεση στη ζωή μας…