ΟΜΟΡΦΙΑ

Η τριχόπτωση …έχει καλά νέα!

Γράφει η Μαρία Σηφάκη – Στρουμπάκη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
M.D., Ph.D.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης

Ανδρέα Παπανδρέου 61 ( πρώην Ακαδημίας)
Τ. 2810 325530 Μ. 6976 705070
skinclinicsifaki@gmail.com
www.skinclinic.gr

 

Κάθε μέρα οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες από τα μαλλιά τους, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, η απώλεια είναι μεγαλύτερη τότε πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια.

Τα αίτια που αυξάνουν τον ρυθμό της τριχόπτωσης είναι: η φτωχή διατροφή, οι δίαιτες εξπρές, ο υποσιτισμός, το junk food, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η λήψη φαρμάκων και, κυρίως, το stress.
Τα παραπάνω αίτια προκαλούν, κυρίως, διάχυτη τριχόπτωση, η οποία είναι και αναστρέψιμη, αν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Το stress μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει και τη γνωστή σε όλους γυροειδή αλωπεκία, η οποία, επίσης, θεραπεύεται πλήρως.
Όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος και ο θυλακικός λειχήνας, χρειάζεται αντιμετώπιση του ίδιου του νοσήματος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κληρονομική τριχόπτωση, η γνωστή μας ανδρογενετική αλωπεκία ή κοινώς φαλάκρα, μιας και τα ποσοστά της αγγίζουν το 50% του ανδρικού πληθυσμού. Ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών και αυξάνεται κάθε δεκαετία. Τα ποσοστά στις γυναίκες είναι πολύ χαμηλά, καθώς το γονίδιο που την προκαλεί είναι πιο ισχυρό στους άνδρες.

Η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται πάντα από τα αίτια, την ηλικία, το φύλλο και τα παθολογικά προβλήματα. Αρχικά γίνεται ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος, για να εντοπιστούν πιθανά παθολογικά αίτια ή έλλειψη βιταμινών. Στη συνέχεια η θεραπεία που ακολουθείται, περιλαμβάνει πάντα τη χορήγηση των στοιχείων που λείπουν από τον οργανισμό σε συνδυασμό με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως είναι η μεσοθεραπεία, το carboxytheraphy και το PRP.

Η μεσοθεραπεία, είναι μια ενέσιμη θεραπεία που δίνει τροφή στους θύλακες του τριχωτού της κεφαλής, εκεί όπου υπάρχουν ακόμα κύτταρα ενεργά για την ανάπτυξη των τριχών. Τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στους τριχικούς θυλάκους είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη της τρίχας. Έτσι τα συστατικά της μεσοθεραπείας πρέπει να ενεργοποιήσουν αυτά τα κύτταρα. Γίνεται ανάπλαση των κατεστραμμένων τριχικών θυλάκων και δημιουργία νέων. Η θεραπεία είναι ενέσιμη ή γίνεται με derma pen, ώστε να ανοίξουν τα κανάλια στο τριχωτό της κεφαλής και να περάσουν τα συστατικά της μεσοθεραπείας.

Βελτιώνεται όλη η εικόνα του τριχωτού, τα μαλλιά είναι πιο υγιή και οι τρίχες πιο παχιές.
To carboxytheraphy είναι μια μη χειρουργική θεραπεία που περιλαμβάνει μικρές εγχύσεις αερίου διοξειδίου του άνθρακα κάτω από το δέρμα. Η θεραπεία διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών με αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της οξυγόνωσης. Συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες.

Το PRP είναι η πιο δημοφιλής μη χειρουργική θεραπεία. Σ’ αυτήν χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου το ασθενή απ’ όπου παίρνουμε το πλάσμα. Το πλάσμα είναι πλούσιο σε παράγοντες που αναγεννούν τα stem cells (βλαστοκύτταρα) των τριχικών θυλάκων κι έτσι διεγείρεται η ανάπτυξη των τριχών.

Συνιστάται σε κάθε μορφή τριχόπτωσης, κυρίως, όμως, στην ανδρογενετική αλωπεκία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες!