ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη = Υγεία = Ζωή

Γράφει η Αικατερίνη Ανδριανάκη
Ιατρός Aκτινολόγος
ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
Ιατρικές & Διαγνωστικές Υπηρεσίες Υψηλής Ποιότητας
Ηροδότου 148, Ν. Αλικαρνασσός
Tηλ. κέντρο: 2810 240100
Τηλ. ιατρείου: 2810 222265
email: andrianakik@gmail.com

 

 

1) Ποιες είναι οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα και οι οποίες μπορούν να αποβούν σωτήριες για την υγεία της;
Καταρχήν θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάλογα με την ηλικία, δηλαδή σε γυναίκες >20 ετών και >40 ετών. Στην κατηγορία των γυναικών >20 ετών ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν πλήρη αιματολογικό, βιοχημικό και ορμονικό έλεγχο. Ακόμη έναν απεικονιστικό ο οποίος θα περιλαμβάνει τον υπέρηχο θυρεοειδούς-τραχήλου, τον άνω-κάτω κοιλίας, με τον διακολπικό και τον υπέρηχο μαστού κάθε δύο χρόνια ανάλογα με την περίπτωση, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το Test pap.

Τώρα για την ηλικία >40 ετών ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να περιέχει και την ετήσια μαστογραφία και από τα 50 και μετά προσθέτουμε τον έλεγχο για την οστεοπόρωση, και κάθε 5 χρόνια την κολονοσκόπηση, ενώ δεν παραλείπουμε το καρδιολογικό check up κι όποτε χρειαστεί μια ακτινογραφία θώρακος.

2) Ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι άνδρες για να αποφύγουν παράγοντες κινδύνου για τη ζωή τους;
Οι άνδρες από τα 15 μέχρι και τα 40 θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν έναν πλήρη αιματολογικό-βιοχημικό και ορμονικό έλεγχο, έναν υπέρηχο άνω-κάτω κοιλίας, έναν υπέρηχο θυρεοειδούς-τραχήλου κι έναν υπέρηχο-triplex οσχέου.
Από τα 40 και πάνω θα πρέπει να προσθέσουμε στις εξετάσεις αίματος και τον έλεγχο για το PSA του προστάτου, τον πλήρη καρδιολογικό έλεγχο και από τα 50 και μετά προσθέτουμε και την κολονοσκόπηση κάθε 5 έτη κι όποτε χρειαστεί μιαν ακτινογραφία θώρακος.

3) Τα παιδιά από ποια ηλικία και μετά πρέπει να υποβάλλονται συστηματικά σε προληπτικό έλεγχο για τον έλεγχο της υγείας τους;
Από την ηλικία του ενός έτους και πάνω, αν δεν χρειαστεί νωρίτερα για κάποιον λόγο, κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται πλήρης αιματολογικός, βιοχημικός και ορμονικός έλεγχος, καθώς κι ένας υπέρηχος άνω-κάτω κοιλίας, ένας υπέρηχος θυρεοειδούς τραχήλου και κάθε δύο έτη μέχρι τα 15 για τα αγόρια ένας triplex-υπέρηχος οσχέου.

4) Από την εμπειρία σας η πρόληψη έχει μπει στη ζωή των Κρητικών; Προχωρούν σε προληπτικές εξετάσεις; Περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες;
Η καθημερινότητά μου δείχνει, ότι οι Κρητικοί γενικά κάνουν τον προληπτικό τους έλεγχο, περισσότερο οι γυναίκες -κυρίως οι μεγαλύτερες των 35 ετών-, αλλά και οι άνδρες -οι μεγαλύτεροι των 55-60 ετών-, ενώ φροντίζουν πολύ και για τον προληπτικό έλεγχο των παιδιών τους.

5) Πού θα εστιάζατε περισσότερο την προσοχή ατόμων κάθε ηλικίας όσον αφορά την πρόληψη;
Πολύ σημαντικός για τις γυναίκες είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, αφού 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει απ’ αυτόν. Όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα θεραπεύεται πλήρως. Ακόμη το test pap για την κακοήθεια του τραχήλου της μήτρας σε συνδυασμό με τον διακολπικό υπέρηχο για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών.
Για τους άνδρες από την ηλικία των 15 μέχρι τα 31 είναι απαραίτητος ο έλεγχος των όρχεων με το triplex του οσχέου, αφού σε αυτές τις ηλικίες έχουμε τη μεγαλύτερη συχνότητα κακοηθείας αυτών και μετά τα 45-50 ο έλεγχος του προστάτου, ο οποίος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά την κακοήθεια των πνευμόνων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον καρδιολογικό έλεγχο και για τα δύο φύλα, καθώς και τον έλεγχο για την οστεοπόρωση, αλλά και την κολονοσκόπηση.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές μας συνήθειες (η κρητική διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ) συντελούν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας μας.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές κι αυτό επειδή για να αντιμετωπίσουμε τις κακοήθειες ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια πρέπει πρώτα να τις εντοπίσουμε. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για τη θεραπεία.