ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρένα Φλαμουράκη: «Σε μια ομάδα, το μυστικό κρύβεται στους αρχηγούς της»

Πώς μπήκε στη ζωή σου η δημοσιογραφία;
Είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά τη σπουδαία δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη. Στα 19 μου με κάλεσε μια μέρα να πάω στον ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96. Μπαίνοντας στην αίθουσα σύνταξης ενθουσιάστηκα, βλέποντας την ταχύτητα με την οποία «αλίευαν» οι συντάκτες την είδηση και τη μετέφεραν σε 5 λεπτά στον ακροατή. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά.

Όπως γνωρίζεις καλά, όντας 14 χρόνια στον χώρο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Χρειάζεται επιμονή, γερό στομάχι και πολλές ώρες εργασίας. Πώς καταφέρνεις να διατηρείς τις ισορροπίες ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική σου ζωή;
Το βασικό είναι ότι αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και έχω συχνά μια αίσθηση χαράς, που με κρατά σε εγρήγορση. Εννοείται δεν είναι όλα πάντα ρόδινα και εύκολα, όμως, πάντα βρίσκω προσωπικό χρόνο. Εξάλλου, υπάρχουν αρκετά πιο δύσκολα επαγγέλματα και θα ήμουν κάπως αχάριστη να μην το εκτιμήσω.

Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή που σου έχει χαρίσει μέχρι σήμερα η δημοσιογραφία και ποια η πιο σκληρή;
Η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν σίγουρα όταν, σε προσωπικό επίπεδο, ο κύριος Νίκος Μάνεσης μού έδωσε το χέρι του για ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει και μου είπε συγχαρητήρια. Όταν στο λέει αυτό ένας δημοσιογράφος του μεγέθους του, θέλεις να ουρλιάζεις όπως όταν ήσουν κοριτσάκι 5 ετών. Έτσι, αυθόρμητα κι απλά! Κρατήθηκα όμως, δεν το έκανα. Η δυσκολότερη στιγμή ήταν η απόλυσή μου από τον ΣΚΑΙ όταν «έδιωξαν» συνολικά 7 άτομα μαζί μ’ εμένα και είχαν ξεχάσει να μας ειδοποιήσουν… Πληγώθηκα γιατί είχα δώσει κι εκεί την ψυχή μου.

Στο «Σαββατοκύριακο με τον Νίκο Μάνεση», είστε μια δεμένη ομάδα, περνάτε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Πόσο σημαντικό είναι για σένα να αισθάνεσαι όμορφα στο εργασιακό σου περιβάλλον;
Είναι το Α και το Ω! Αν δεν νιώθω καλά μέσα σε μια ομάδα δεν μπορώ να αποδώσω τα μέγιστα. Δυστυχώς, είμαι «παίκτρια ψυχολογίας». Στο «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» συνέβη κάτι μαγικό! Δέσαμε όλοι τόσο πολύ, που χωρίς καμία υπερβολή, νιώθουμε σαν οικογένεια. Όπως λέμε καμία φορά μεταξύ μας χαριτολογώντας: «Το Μανεσέϊκο»!!! Σε μια ομάδα το μυστικό κρύβεται στους αρχηγούς της. Ο Νίκος Μάνεσης και η αρχισυντάκτριά μας, η Ασπασία Κάρλου, είναι κάτι όπως ο μπαμπάς κι η μαμά μας. Μας αγκάλιασαν δημοσιογραφικά και μας δίνουν μόνο αγάπη και σεβασμό. Σπάνιο στον χώρο μας να μην ακούμε προσβολές κι υποδείξεις όλη την ώρα. Είμαι περήφανη για την ομάδα μας.

 

Τα τελευταία χρόνια οι δημοσιογράφοι είναι λίγο στο στόχαστρο. Εσύ πώς νιώθεις γι’ αυτό;
Κατανοώ απόλυτα τους λόγους για τους οποίους έχει στοχοποιηθεί το επάγγελμά μας. Ο κόσμος, όμως, πρέπει να καταλάβει το εξής: Πέρα από τους 10 μεγαλοδημοσιογράφους που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη και την εξουσία που τους δόθηκε, υπάρχουν άλλοι χιλιάδες πιο μικροί και μεγάλοι, άγνωστοι ή γνωστοί, αδύναμοι ή δυνατοί που κάνουν τίμια τη δουλειά τους και με αρκετό κόπο. Ας πιστέψουμε σε αυτούς.

Συνέντευξη στη Μαρία Μαυρομάτη