ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Απόστολος Παπαστάμος: Ο 18χρονος κολυμβητής απ’ τα Χανιά, που «σπάει» τα χρονόμετρα!

Πετυχαίνοντας ένα ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ, στην κατηγορία των εφήβων στα 400 μέτρα, κι ένα πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των ανδρών, έγραψε ιστορία.
Ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και απέδειξε πως η πισίνα δεν έχει όρια για τον νεαρό Απόστολο Παπαστάμο.
«Έπεσε στην πισίνα» για πρώτη φορά, σε ηλικία τεσσάρων ετών, κι από τότε μέτρησε ασταμάτητα και παρά τις δυσκολίες, πολλά πλακάκια για ν’ ανέβει στην κορυφή.

Αποδεικνύοντας πως είναι ικανός για σπουδαία πράγματα, έχει ήδη πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το μέλλον του προμηνύεται κάτι παραπάνω από λαμπρό.
Ξεκλέψαμε λίγο από τον χρόνο του, διακόπτοντας τον από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Έγραψες ιστορία στα 18 σου χρόνια, με χρυσό μετάλλιο και παγκόσμιο ρεκόρ. Το περίμενες;
Είναι μια επιτυχία που δούλεψα πάρα πολλές ώρες για να την πετύχω. Εκείνη τη στιγμή δεν το περίμενα, αλλά μετά από τόσον καιρό, αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι ήμουν αρκετά προετοιμασμένος γι’ αυτήν την επίδοση.

Ποιο πιστεύεις πως είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Θεωρώ πως το κλειδί γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία είναι η χημεία που έχω με τον προπονητή μου, καθώς επίσης και με τους υπόλοιπους που με παρακολουθούν, όπως ο φυσικοθεραπευτής, ο διατροφολόγος, ο γυμναστής και ο αθλίατρός μου. Η συνεργασία αυτών των πέντε, σε συνδυασμό με την καθημερινή μου όρεξη για προπόνηση και την αγάπη για το άθλημα, ήταν το μυστικό.

Επόμενος στόχος;
Ο φετινός στόχος είναι ένας και είναι η Ολυμπιάδα του Τόκιο. Λίγους μήνες πριν έχουμε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στη Βουδαπέστη που θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ για μας.

Πόσο εύκολη είναι, για ένα νέο παιδί σαν κι εσένα, η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό;
Πέρσι ήτανε αρκετά ιδιαίτερο αυτό που έζησα, καθώς, παράλληλα με τον υψηλό πρωταθλητισμό, έπρεπε να ανταποκρίνομαι στις ενδοσχολικές υποχρεώσεις μου και να βρίσκω και ελεύθερο χρόνο, κάτι που χρειάζεται κάθε έφηβος.

Χρόνος για προσωπική ζωή υπάρχει;
Ο χρόνος για προσωπική ζωή είναι ελάχιστος, καθώς ακόμα και τις ώρες που βρίσκομαι εκτός πισίνας και γυμναστηρίου, πρέπει να ξεκουράζομαι και να προετοιμάζομαι ψυχολογικά και σωματικά για την επόμενη προπόνηση.

Συνέντευξη στη Μαρία Μαυρομάτη